2 Comments

Здравей и успех с инвестицията.

Дано ти се получат нещата. Аз съм малко скептичен, защото производителите на камиони

също се опитват да развиват подобни системи и повечето функционалности ги има вградени, тоест когато си купиш нов камион получаваш много от нещата. Обикновено транспортни фирми избират един производител и взимат само една и съща марка за да е всичко еднакво разбира се не съм сравнявал цените предполагам вградените системи са по скъпи. Ако не си разглеждал Мерцедес имат такава система fleetboard

Expand full comment
author

Здравей, Александър.

Да, наистина към момента най-големият риск е конкуренцията от страна на производителите. Разгледах какво предлагат MAN, но не и Daimler. Две неща по този въпрос:

1. Изглежда, че голяма част от автопарковете всъщност имат камиони от различни производители или камиони с различни телематични устройства (https://www.geotab.com/blog/what-is-oem-telematics/). Това дава възможност на компании като Karooooo да изградят платформа, която да е безразлична кой е производителят на камиона или какво устройство е инсталирано в него и по този начин да обедини различните типове данни в една унифицирана форма.

Освен това Karooooo се опитват да направят платформата не просто място за следене на автопарка, а неразделна част от ежедневната работа - добавят различни модули като MiFleet, който покрива администрирането на автопарка (https://www.youtube.com/watch?v=2llDZdJYmDE) или Carzuka, което е маркетплейс за употребявани автомобили. Samsara пък имат модул за рабтна ведомост, човешки ресурси и т.н.

Иначе, ако клиентът иска просто да следи местоположение и маршрут на камионите и да възпира кражбите на горивото, тогава базова телематика ще му свърши работа.

2. Поне част от производителите са готови на партньоства. В статия съм писал за Karooooo, но Samsara имат партньорства с Volvo, Navistar, CAT, John Deere, Ford. Daimler, който са лидери на пазара в САЩ отсъстват по обясними причини, но останалите също не са малки играчи, някои дори са лидери в своите пазарни сегменти.

Затова си мисля, че производителите ще искат да си опазят сервизното обслужване, което им носи голяма част от печалбата всъщност, а за останалите ще разчитат на партньор или дори няколко такива.

Expand full comment